Efektif Altruizm Türkiye'den Şubat Haberleri
Duyurular
Efektif Altruizm Türkiye Üniversiteliler İnzivası
Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde efektif altruizm ile ilgilenen öğrencileri bir araya getirerek etkili kariyerler, rasyonalite ve komünite inşası gibi konular üzerine atölyeler düzenledik. Program sonrası geri bildirim formunu dolduran 19 katılımcı, etkinliğin beklentilerini karşılama düzeyini 10 üzerinden ortalama 8.9 olarak değerlendirdi.
Tüm katılımcılara teşekkür ederiz, bir sonraki etkinliğimizde tekrar görüşmek dileğiyle!✨
Etkili Hayvan Savunuculuğu Okuma Grubu
Hayvan savunuculuğu hareketinin gücünü artırmak için ne yapabiliriz? Daha etkili stratejiler geliştirmek, mevcut yaklaşımları eleştirel bir gözle değerlendirmek ve hayvanlar için gerçek bir fark yaratmak mümkün mü? İşte bu sorular, Etkili Hayvan Savunuculuğu Okuma Grubunun temelini oluşturuyor. 8 hafta sürecek bu çevrimiçi okuma grubu, hayvanlar için daha iyi bir dünya yaratmak isteyen herkese bir öğrenme ve tartışma platformu sunuyor. Katılımcılar bu programla alandaki önemli kavramlara ve tartışmalara temel seviyeden başlayıp kapsamlı bir şekilde erişim sağlayacak. Samimi ve destekleyici bir ortamda farklı bakış açılarını keşfetme ve kendi aktivizm pratiğinizi geliştirme fırsatı bulacaksınız.
Son başvuru tarihi: 4 Mart
EA Ankara’nın Efektif Altruizme Giriş Programı
Dünyada var olan sorunlar arasından hangilerinin öncelikli olduğunu saptamak, en etkili çözümleri geliştirmek ve bireylerin çözümlere yönelik sorumluluk almasını sağlamak için geliştirilen altı haftalık tartışma grubu. EA Ankara tarafından yüz yüze yürütülecek bu programda insanlara ve diğer canlılara nasıl daha iyi yardım edebiliriz sorusunu hem teorik hem de pratik bir temelde tartışabilir, samimi ve destekleyici bir ortamda farklı bakış açılarını keşfetme ve kendi etki yolunuzu geliştirme fırsatı bulabilirsiniz. İlk buluşma, 1 Mart Cumartesi günü saat 16:00’da Kızılay Selanik Route Cafe’de Fırat Akova’nın sunumuyla gerçekleşecek ve ilgili herkese açık olacak.
Son başvuru tarihi: 4 Mart
Oxford merkezli araştırma grubu, yapay zekâ güvenliği, politikası ve felsefesi alanlarında çalışacak araştırmacılar için 12 haftalık, yarı zamanlı bir araştırma programı sunuyor. Dünyanın en acil sorunlarını çözmeye odaklanan çeşitli konuların seçildiği bu programda istediğiniz alana başvurarak, alanında uzman mentorlarla birlikte küresel çapta bir etki yaratabilirsiniz.
Son başvuru tarihi: 8 Mart
Ambitious Impact (AIM) Programları
AIM Araştırma Programı 2025 başvuruları açıldı. Bu 12 haftalık, çevrimiçi ve ücretsiz program, katılımcılara etkili hayır kurumlarını ve müdahaleleri analiz etme, karşılaştırma ve stratejilerini geliştirme becerisi kazandırmayı amaçlıyor.
AIM Hayır Girişimciliği Programı, yüksek etkili bir organizasyon kurmak isteyenler için tasarlanmış, iki ay süren, tam zamanlı ve çevrimiçi yürütülen hibe destekli bir programdır. Program boyunca, küresel sorunlara en etkili çözümleri geliştirmek için gerekli bilgi ve becerileri edinebilir, uzman rehberliği ve topluluk desteği ile kendi girişiminizi başlatma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Son başvuru tarihleri: 24 Mart
Hayvan Savunuculuğunda Beceri Geliştirme Webinar Serisi
Mercy For Animals, New Roots Institute ve The Humane League işbirliğiyle düzenlenen beş bölümlük bu çevrimiçi eğitim serisi, topluluğun içerisinde iç çatışmalardan kaçınarak savunuculuk yapmanın temel becerilerini öğrenmek ve uygulamak isteyen yeni aktivistler için tasarlandı. Hayvan hakları hareketinin kolektif gücünü artırmayı amaçlayan bu program, adım adım ilerleyen bir öğrenme süreci sunuyor; her oturum bir öncekinin üzerine inşa ediliyor.
Son başvuru tarihi: 6 Mart
Sağlık alanında nasıl daha fazla iyilik yapabileceğinizi öğrenmek ister misiniz? Altı haftalık çevrimiçi yürütülecek olan bu program, tıp öğrencileri ve sağlık alanında kariyerini inşa etmek isteyenler için bu alanda yüksek etki yaratmanın yollarını keşfetmeye ve somut hedefler koymaya yönelik rehberlik sunuyor.
Son başvuru tarihi: 19 Mart
Bilimsel İlerlemeye İlişkin Yazarak Etki Oluşturma Programı
Works in Progress ve Asimov Press tarafından düzenlenen bu altı aylık yazı bursu, katılımcılara uzun soluklu bir metin yazma sürecinde destek olmayı amaçlamaktadır. Katılımcıların bilimsel ilerleme alanında projelerini geliştirirken mentorluk desteği alarak yazma becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Burs imkanı da sağlanmaktadır.
Son başvuru tarihi: 1 Mart
6-8 Haziran’da gerçekleşecek EA Global London 2025 konferansına katılım sağlayarak, dünya genelindeki efektif altruizm topluluklarıyla bağlantı kurabilir, çeşitli atölyelere ve konuşmalara katılabilir, sizinle benzer ilgi alanlarına veya kariyer yollarına sahip insanlarla sohbet etme fırsatı yakalayabilir ve efektif altruizme olan bağınızı daha derinleştirebilirsiniz.
Son başvuru tarihi: 18 Mayıs
Effective Altruism Virtual Programs - Ayrıntılı EA Programı
Dünyanın her yerinden katılımcılara açık olan bu 8 haftalık ücretsiz ve çevrimiçi program, efektif altruizmin temel ilkelerinden karmaşık etik sorulara kadar geniş bir yelpazede derinlemesine bir keşif sunuyor. Program süresince, insan neslinin tükenme riski gibi kritik konular üzerine düşünme, küresel sorunlara yönelik etkili çözümleri tartışma ve bu alanda kariyer yollarını keşfetme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Son başvuru tarihi: 2 Mart 2025
Seçili Okumalar
Teaching AI to reason: this year's most important story
Yapay zeka, 2024'te pekiştirmeli öğrenme (reinforcement learning) sayesinde akıl yürütme becerisinde çığır açan bir gelişme kaydetti. Benjamin Todd, yeni AI modellerinin doktora seviyesindeki bilimsel soruları yanıtlayabildiğini, kodlama ve matematik alanlarında insan uzmanları geçtiğini belirtip iki yıl içinde bilim ve kodlamada insan üstü yapay zeka kapasitesine ulaşabileceğimizi tahmin ediyor. Yeni gelişmelerin yapay zekanın kendi kendini geliştirmesi döngüsünün başlayabileceğini mümkün kılabileceğini, ve bunun "şu anda dünyadaki en önemli (bilimsel, ekonomik ve sosyal) gelişme" olduğunu vurguluyor.
We need a new Artesunate - the miracle drug fades — EA Forum
OneDay Health'in kurucusu Nick Laing, sıtma tedavisinde "mucizevi ilaç" olarak bilinen Artesunate'a karşı artan direnç nedeniyle yeni ilaç ihtiyacına dikkat çekiyor. Sıtma tedavisinde devrim yaratan bu ilaç, son on yılda bir milyondan fazla insanın hayatını kurtarmış olmasına rağmen, etkinliği giderek azalıyor. Laing, iklim değişikliği, ilaçlı cibinliklere (sıtma bulaşını engellemek için kullanılan yatak tülleri) karşı artan direnç ve azalan uluslararası fonlarla birlikte, sıtmanın elimine edilmesi için yeni aşı ve tedavi arayışlarına da daha fazla kaynak aktarılmasının önem ve aciliyetini işaret ediyor.