Efektif Altruizm Türkiye'den Kasım Haberleri🗞️
Koç Üniversitesi Efektif Altruizm Topluluğu’nun düzenlediği giriş konuşmasına 90 kişi katıldı! 🎉 Türkiye'deki tüm topluluk inşası (community-building) çalışmalarını yürüten ekiplerin emeklerini yürekten destekliyor ve kolaylıklar diliyoruz.
Duyurular
1) High-Impact Career - Etki Hızlandırıcı Programı
Kariyerinin ortasında veya daha deneyimli bir aşamada olan ve şu anda yüksek etkili bir rolde çalışmayan profesyoneller için tasarlanan Etki Hızlandırıcı Programı, 6 haftalık ücretsiz bir programdır. Program, etki odaklı kariyer yollarını belirlemenize, somut ve etkili adımlar atmanıza ve deneyimli, destekleyici bir profesyonel ağın parçası olmanıza olanak tanır.
🗓️Son başvuru tarihi: 15 Aralık
2) Health Progress Hub - Küresel Sağlık Politikası Savunuculuğu Eğitim Programı
Bülten ekibinden Berke Çelik ve Ren Devrim Karabulut’un yönettiği Health Progress Hub (HPH); önemli kamu sağlığı problemleri üstüne çalışan etkili organizasyonlarla düşük-orta gelirli ülkelerdeki öğrenci ve profesyoneller bir köprü görevi görmeyi amaçlıyor. HPH’in önümüzdeki haftalarda başvuruya açacağı pilot programda katılımcılar 4 haftalık politika savunuculuğu eğitiminin ardından 6 hafta boyunca Lead Exposure Elimination Project ve Fortify Health gibi uluslararası organizasyonların projelerinde çalışma fırsatı bulacak.
Gösterilen ilgiye bağlı olarak 2025'te Türkiye’ye özel bir program yürütmeyi planlamayı düşünüyoruz. Eğer küresel kalkınma, kamu sağlığı ve sağlık politikalarıyla ilgileniyorsanız, bu fırsatı kaçırmamanızı öneririz! Gönüllü olarak katkıda bulunmak isterseniz de başvuru formunu buradan doldurabilirsiniz. Sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz!
3) Ambitious Impact (AIM) Çevrimiçi Konferansı
5 Aralık'ta gerçekleşecek bu çevrimiçi konferans, kar amacı gütmeyen girişimciliğe odaklanıyor. EAGx Virtual'a benzeyen ancak daha küçük ölçekli olan etkinlikte, dünyanın en acil önemli ilişkili çeşitli alanlarda çalışan uzmanlar ve kuruluşlar yer alacak. Katılımcılar, ilgi alanlarına göre önceden oluşturulan profiller aracılığıyla birebir toplantılar planlayarak işbirliği fırsatlarını keşfedebilir, deneyim paylaşabilir ve yeni perspektifler edinebilir.
🗓️Son başvuru tarihi: 4 Aralık
4) Hayvanlar için Yapay Zeka - 2025 Konferansı
Berkeley’de 1-2 Mart tarihlerinde gelişmekte olan yapay zekanın hayvan refahına potansiyel etkileri üzerinde duran bir konferans gerçekleşecek. Bu etkinlikte, yapay zekanın hayvanların çektiği acılar için ne anlama geldiği, türler arasındaki etkileşim, hissedilebilirlik araştırmaları ve öncü yapay zeka modellerinde hayvanların daha fazla dikkate alınması gibi konular ele alınacaktır.
🗓️Son başvuru tarihi: 1 Aralık
5) Hayvan Refahı Ekonomisi Konferansı – Özet Metin Çağrısı
Hayvan Refahı Ekonomisi Çalışma Grubu, 10-11 Haziran 2025 tarihlerinde Paris Ekonomi Okulu'nda düzenlenecek olan yıllık disiplinler arası konferansı için 300 kelimelik özetler kabul etmektedir. Bu yüz yüze etkinlik, hayvan refahını ekonomi perspektifinden ele alan teorik ve ampirik araştırmalara odaklanmaktadır. Kabul alan metinler için vize ve yol desteği sağlanıyor.
🗓️Son başvuru tarihi: 15 Şubat
6) Okyanusların Geleceği: Ahtapot Yetiştiriciliğine Karşı Eylem Çağrısı
2 Aralık’ta Animal Policy Alliance (APA) tarafından düzenlenen bu çevrimiçi panelde, ahtapot yetiştiriciliğinin yasaklanmasına yönelik acil ihtiyaç ve okyanuslarımızı korumaya dair çözümleri tartışılacak. Kendi alanlarında uzman 5 farklı konuşmacı, ahtapot yetiştiriciliğine dair endişelerini sunacak ve bu uygulamanın küresel ölçekte yaygınlaşmadan önce durdurulmasının önemini tartışacak.
🗓️Son başvuru tarihi: 1 Aralık
7) Hayvan Savunuculuğu EA Kitap Kulübü
Bu kitap kulübünde, katılımcılar her ay belirlenen kitabı okuduktan sonra ay sonunda bir moderatör eşliğinde bir araya gelerek tartışıyor. Kasım ayında "Big Chicken: The Incredible Story of How Antibiotics Created Modern Agriculture and Changed the Way the World Eats" kitabı okundu. Aralık ayı kitabı ise henüz belirlenmedi, bu nedenle yeni katılımcı olarak katılabilir ve kitap belirlenmesinde fikir belirtebilirsiniz.
Seçili Okumalar
Elliot Tep bu yazıda "Efektif Altruist olmayan" işlerde/organizasyonlarda çalışmanın faydalarına dikkat çekiyor. Kariyerlerinin henüz başında olan efektif altruistler için geleneksel iş deneyiminin, hem profesyonel gelişim hem de finansal istikrar açısından değerli olabileceğini anlatıyor.
Alex Savard, EA topluluğunda yazılı iletişimin baskın olduğuna dikkat çeken bu postta, görsel iletişimin EA fikirlerini geniş kitlelere anlatma potansiyelini inceliyor. Küresel gelir dağılımından varoluşsal risklere uzanan konulara dair kariyeri boyunca yarattığı görseller üstünden karmaşık EA kavramlarını daha anlaşılır kılmanın yollarını gösteriyor.